Chleb bananananowy

piątek, lutego 05, 2016


Coś na słodko dla łasuchów. 
Mam dla Was przepis na chlebek bananowy, bardzo prosty w wykonaniu. Doskonałe źródło węglowodanów.

Składniki niezbędne do wykonania naszego ciasta:
  • 3 dojrzałe banany, 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 mililitrów mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (pół pełnoziarnistej a pół białej)

Wykonanie:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
 Banany miksujemy na gładką masę (można również rozgnieść je widelcem), dodajemy jajko, oliwę z oliwek, mleko, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.


Dosypujemy mąkę i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.


Masę bananową przelewamy do formy (10 na 20 cm, wymiary mogą być inne oczywiście), którą wcześniej smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez 45 min.
Gotowy chlebek odstawiamy na 5 min, zanim wyjmiemy z formy.


Ja dodałam do masy bananowej łyżeczkę cynamonu. A dla większych łasuchów polecam jeszcze sosy Walden Farms, np o smaku czekoladowym. Bardzo smaczne i pyszne, polecam.


A tu macie wartości odżywcze:
całość ma 1600 kcal, 
jedna kromka: ok. 135 kcal, 24 gramy węglowodanów, 3 gramy białka, 3 gramy tłuszczu
(założenia przy 12 kromkach)

Przepis ten możecie znaleźć w książce "Jedz i trenuj. Poradnik odżywniania dla aktywnych.", Nancy Clark.
Mam nadzieje, że Wam posmakuje! Na dzisiaj to tyle, miłego!

You Might Also Like

1 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images